12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

“Trg ratnika” u punoj sali Narodnog pozorišta Mostar

“Trg ratnika” predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nik Vud (Nick Wood), u režiji Dine Mustafića, odigrana je u sali Narodnog pozorišta Mostar, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tema izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda,raspad porodice u ratnom vremenu, i napokon snalaženje u novoj sredini u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj mariginaliziranosti očajnički mučan, ispisana je jednostavnim, a emotivnim stilom.

To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova pozorišna drama, premijerno je izvedena 29. aprila 2005. godine, ali tema je i danas aktuelna.

- OGLAS -

– Aktuelna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktuelna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da posmatrate svijet kroz rakurs dječijeg doživljaja života – govori Belma Lizde Kurt, glumica.

Da je riječ o velikom glumačkom izazovu tvrdi i glumac Mario Drmać.

– Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa, davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita. Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini – poručuje glumac.

Kvalitet ove predstave, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, potvrđuju i brojne nagrade, a mostarska publika imala je priliku pogledati u okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2019.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA