12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Švicarska donirala kombi vozilo Izbjegličkom centru Salakovac

Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara u četvrtak je dobio novo kombi vozilo za potrebe ostvarivanja prava izbjeglica i tražitelja azila, a posebice ostvarivanja prava na zdravstvene usluge u Bosni i Hercegovini.

Kombi u vrijednosti 35 tisuća eura kupila je Vlada Švicarske posredstvom Veleposlanstva Švicarske u BiH, a nabavku vozila izvršio je UNHCR.

Ključeve kombija voditelju Centra Ahmetu Sijamhodžiću uručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zajedno sa zamjenikom direktora za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Patrickom Eglijem i voditeljicom regionalnog ureda UNHCR-a za jugoistočnu Europu Anne Christine Eriksson.

- OGLAS -

– Riječ je o vozilu sa osam sjedala koje će služiti korisnicima Centra, prvenstveno za ostvarivanje prava na zdravstvene usluge, posebice kada je u pitanju specijalistička dijagnostika – izjavila je novinarima ministrica Borovac i pritom zahvalila na izdvojenim sredstvima Vladi Švicarske s kojom, kako je istaknula, njezino Ministarstvo surađuje i na brojnim drugim projektima.

Naglasila je kako je Centar u Salakovcu koji trenutno broji 180 korisnika jedan od najboljih kolektivnih centara za smještaj migranata u BiH i poručila kako korisnici centara u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji slobodno mogu doći u Salakovac i koristiti usluge jer još ima dovoljno mjesta.

Upitana za uvjete smještaja migranata u BiH, posebice uvjeta u centru Vučjak u Bihaću, ministrica je podsjetila kako je odlučeno da se taj centar izmjesti u prostor EMAUS-a u Doboju koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uvjete.

Što se tiče smještaja obitelji boraca povratnika iz Sirije, za koje je bilo riječi da će biti smješteni u Centar Salakovac, ministrica Borovac je kazala kako oni kad se vračaju Ministarstvo sigurnosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im Centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste.

Zamjenik direktora za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BiH Patrick Egli ustvrdio je kako je donacija kombi vozila Centru Salakovac dio jednog većeg projekta u kojem Švicarska podržava UNHCR da pruži potrebnu zdravstvenu zaštitu migrantima.

– Ovaj kombi koristit će se da se migranti prebace u zdravstvene ustanove ali i za školske potrebe djece. Ovo nije jedina intervencija u kojoj Švicarska daje svoj doprinos jer kroz ovaj projekt UNHCR će pomoći migrantima širom BiH – kazao je Egli.

Predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Europu Anne-Christine Eriksson istaknula je kako je donirano kombi vozilo Centru Salakovac vrijedna donacija i velikodušan izraz solidarnosti i direktne podrške Vlade Švicarske ljudima u nevolji te kako će vozilo pomoći u prijevozu korisnika kojima su potrebne zdravstvene usluge, ali i biti od koristi lokalnom stanovništvu jer će smanjiti opterećenje lokalnih resursa.

Voditelj Centra u Salakovcu Ahmet Sijamhodžić izjavio je kako je riječ o jako značajnoj donaciji za ovaj centar jer će im u velikoj mjeri olakšati transport korisnika do medicinskih ustanova ali i olakšati neke druge njihove potrebe.

Napomenuo je kako je trenutno u Salakovacu najviše korisnika iz Iraka (100), Irana, (30), Afganistana (16), Sirije (7), Pakistana (6) i Nepala (3).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA