20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Vučić: Pitanje za sve koji se igraju s promjenom Dejtona, pitao sam to i Merkel

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ”promjenom Dejtonskog sprazuma traži da Republika Srpska nema entitetska ovlašćenja za koja se srpski narod borio i izborio u ratnom sukobu”. Nije naveo o kojim promjenama ovog sporazuma se radi.

Vučić je rekao da je njegovo pitanje za sve koji se ”time igraju na nivou svijeta – šta će se mijenjati i da li je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj, kao i da je to bar tri puta pitao i njemačkog kancelara Angelu Merkel”.

“Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta”, rekao je Vučić za Televizuju Prva.

- OGLAS -

On je rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali da je cijela suština baš u tome ”da se razvlasti i Republika Srpska”.

“Ali da podsetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji BiH u svakom smislu. Oni su na svom Kongresu doneli određene odluke, gde se zalažu za podelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo šta se sve kuva i šta se iza brda valja”, rekao je Vučić.

On je istakao da se radi o ”otimanju nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje”.

Vučić je rekao da je jasno da se ”teži ukidanju Republike Srpske, za šta je kao primjer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Srpskoj”.

On je naveo da postoje ”problemi u funkcionisanju BiH, ali da se o Dejtonskom mirovnom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda u BiH”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA