15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase

U tadašnjoj selekciji juniora, Ferhatović je upisao ukupno 70 nastupa sa 52 postignuta pogotka. Nakon osvajanja titule u selekciji omladinaca 1951. godine, uslijedio je poziv u prvi tim.

Hase je za seniorski tim debitovao 1951. godine u Kup utakmici protiv Čelika u Zenici, u kojoj je Sarajevo slavilo sa 3:0. Godinu dana poslije, Ferhatović je na gostovanju protiv Crvene zvezde debitovao u prvoj ligi Jugoslavije.

U godinama koje su uslijedile Hase je postizao iznimno dobre rezultate u svim takmičenjima. U toku šesnaestogodišnje karijere igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova na zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

- OGLAS -

I danas se priča o tome kakav je Hase bio čovjek. Vrsan igrač, fudbaler kojem niko nije mogao parirati, živio je za raju, igrao lopte na ulici, pomagao siromašnima..

Olimpijski stadion na kojem Fudbalski klub Sarajevo danas igra domaće utakmice i Škola fudbala nose upravo naziv po Hasetu, a Fudbalski klub Vratnik tradicionalno organizuje memorijalni turnir posvećen legendi Sarajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA