15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Zašto bi trebalo jesti grašak

Nutricionisti kažu da je ovo povrće toliko bogato važnim nutrijentima da je prava šteta ako ga ne jedete redovno.

Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.

Grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanata i proteina, kaže nutricionista Džeki Linč.

- OGLAS -

Ovo povrće iz porodice mahunarki jedno je od svega nekoliko vrsta povrća koje su odlični izvori proteina, i upravo je to razlog zbog kojeg mnogi proteinski šejkovi u osnovi imaju sušeni grašak.

Svjež (ili smrznuti) grašak odličan je dodatak smutijima, a donosmo vam i još tri dobra razloga da jedete više graška ovog ljeta.

Ovo povrće je sjajan izvor vitamina K, nutrijenta koji često previđamo, a od vitalne je važnosti za zdravlje naših kostiju. Vitamin K neophodan nam je da bismo mogli da stvaramo osteokalcin, koji kosti čini snažnijim jer pojačava kalcijum koji se koristi u procesu obnove koštanog tkiva.

Grašak je, takođe, pun i antioksidanata, vitamina C, E i cinka, kao i polifenola. Svi oni održavaju naš imunitet u dobrom stanju, tako da smanjuju rizik od infekcija.

Ovo povrće bogato je i nutrijentima koji su važni za zdravlje srca i krvnih sudova, jer sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina koje umanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, prenosi “Dejli mejl”.

Grašak je i odličan izvor B vitamina, koji takođe pozitivno djeluje na zdravlje srca i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako redovno jedete ovo povrće, imaćete i više energije, pošto je grašak odličan izvor gvožđa, ali i vlakana koja su važna za održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim. A kad nam je nivo šećera u krvi stabilan, nema padova energije niti “napada” gladi u toku dana.

Kako da pripremite grašak, a da iskoristite sve ove važne nutrijente na najbolji mogući način?

Kuvajte ga što kraće, u što manjoj količini vode, tako smanjujete mogućnost da se vitamini rastvorljivi u vodi (B i C) “izgube” tokom pripremanja. A ako volite smutije, možete dodati šaku graška u svoj jutarni napitak, prenosi Mondo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA