12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Duraković: Današnja odluka holandskog suda je jedan vid ismijavanja žrtava

Naime, Ćamil Duraković je u razgovoru za portal Klix.ba kazao kako ne postoji djelimična odgovornost za smrt. Ističe kako Holandija ne može reći da je jednim dijelom odgovorna za smrt Srebreničana, a drugim da nije i da ova današnja odluka nije nikakva satisfakcija za porodice žrtava.

“Današnja odluka je jedan vid ismijavanja žrtava, ali je ujedno i poruka međunarodne zajednice da se ograđuje od odgovornosti za ono što se desilo u zaštićenoj zoni UN-a. Kada je Holandija optuživana za odgovornost za počinjeni genocid, ona se pozvala na imunitet kao članica UN-a. Ja sam zaista očekivao ovakvu presudu jer svijet, posebno Holandija, čiji je bataljon bio ovdje, nije spreman preuzeti odgovornost”, rekao je Duraković.

On je kazao i to da je ovo prava slika holandskog pravosuđa i govori kako bi, da je ono djelovalo nezavisno od politike, bila preuzeta potpuna odgovornost.

- OGLAS -

“Ništa se nije promijenilo u Holandiji od 1995. godine kada su dan ili dva nakon horora u Srebrenici pripadnici holandskog bataljona slavili u Zagrebu. To je slika zvanične Holandije i njenog pravosuđa u ovom vremenu danas. Ukoliko nekoga istjerate iz baze, ne možete reći kako ste djelimično odgovorni za njegovu smrt. Onog trenutka kada ga istjerate vi ste čovjeka poslali direktno u smrt. Ništa se danas nije promijenilo osim što su ismijali porodice žrtava”, dodao je Duraković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA