6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Na Marsu snimljen misteriozni crni ponor (FOTO)

Tim stručnjaka sa Univerziteta Arizona koji analizira podatke s kamere HiRise koja se nalazi na MRO-u obradio je snimke i pojačao svjetlinu fotografija kako bi detaljnije proučio izgled ove zanimljive provalije.

“Izgleda da se na dnu jame, koje se naginje prema jugoistoku, nalazi glatki pijesak“, objasnio je u petak planetarni naučnik Ross Beyer iz tima HiRise.

“Željeli smo utvrditi radi li se o izolovanoj jami ili o svjetlosti koja prolazi podzemnim tunelima koji nalikuju tunelima lave na Havajima”, dodao je.

- OGLAS -

Naime, naučnici smatraju kako na Marsu postoje vulkanske špilje koje bi mogle biti fascinantni objekti budućih istraživanja. Jama poput ove mogla bi biti ulaz u potpuno neistraženu vrstu podzemnog svijeta na Crvenoj planeti.

 

Čak i ako danas na Marsu nema života, moguće je da su u takvim špiljama sačuvani tragovi drevnih izumrlih organizama koji su nekad postojali na ovom planetu (ako se na njemu u nekom trenutku razvio biološki život).

No planetarni stručnjaci još nisu pronikli u sve tajne ove tamne provalije.

“Za sada ne možemo vidjeti nijedan tunel, ali oni bi se mogli nalaziti u zidovima koji nam trenutno nisu vidljivi. Okrenuli smo kameru HiRise za gotovo 30 stepeni kako bismo snimili ovu fotografiju, no za sada možemo vidjeti samo grubi istočni zid jame“, kazao je Beyer.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA