7 C
Sarajevo
25.04.2024

Delegacije SDA i SBB-a u srijedu na sastanku

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, bit će, saznaje Faktor, održan u srijedu u Centrali SDA u Sarajevu.

Na sastanku će se, kako je to ranije najavljeno, razgovarati o formiranju vlasti na entitetskom i državnom nivou. Iako su SBB, A-SDA i PDA dogovorili zajednički nastup u postizbornom periodu kao jedinstven blok, SDA će sa svim ovim strankama održati pojedinačne sastanke.

“Kanimo ih tako pojedinačno pozvati i razgovarati sa njima. Oni imaju pravo nastupati kao blok i da jedni druge zastupaju, ali mi ih nemamo namjeru pozivati kao blok već sa svakom od tih stranaka pojedinačno” kazao je prošle sedmice predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- OGLAS -

Sastanci sa delegacijama A-SDA i PDA bi se, prema našim informacijama, trebali održati naredne sedmice.

Da li će sa SDA ući sve tri stranke kao blok, ili će, s druge strane, samo jedna od njih postati dio vladajuće većine, ovisit će o predstojećim pregovorima. Ono što je u ovom trenutku poznato jeste da je SDA u prilici formirati državnu vlast čak i bez podrške neke od probosanskih stranaka, dok im u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, računajući blok stranaka oko HDZ-a BiH i zastupnike Nezavisnog bloka, nedostaju dvije “ruke” za većinu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je potvrdio da je već ranije razgovarao sa čelnicima A-SDA i PDA, dok su delegacije SDA i SBB-a, bez predsjednika tih stranaka, već održale sastanak 25. decembra prošle godine.

S tim u vezi je moguća koalicija samo sa jednom od ove tri stranke, s obzirom na to da A-SDA ima dva, PDA četiri, a SBB osam zastupnika. Interesovanje čelnika ovih stranaka za ulazak u vlast, sudeći prema izjavama u medijima nakon odluke Bh. bloka da ostane u opoziciji, itekako postoji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA