20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Pariška vijećnica kažnjena zbog ‘previše’ imenovanih žena

Kaznu je izreklo državno ministarstvo javnih službi zbog kršenja “zakona Sauvadet”, prenosi Euronews.

Jedan od ciljeva zakona, koji je stupio na snagu 2013. godine, bio je osigurati da više žena u državnoj službi bude unaprijeđeno na rukovodeće pozicije. Zakon je tad odredio da ne više od 60 posto imenovanih službenika može biti istog spola.

Još 2018. godine 11 žena je imenovano na vodeće položaje u pariškoj vijećnici, u poređenju s pet muškaraca, što je činilo procenat od 69 posto.

- OGLAS -

“Ova kazna je očito apsurdna. Štaviše, nepravedna je, neodgovorna i opasna”, rekla je u ponedjeljak Hidalgo, koji je na čelu francuske prijestolnice od 2014. godine.

“Moramo promovirati žene odlučno i žustro, jer je jaz svugdje u Francuskoj još uvijek vrlo velik. Dakle, da bi se jednog dana postigao paritet, potrebno je ubrzati tempo i osigurati da u nominacijama bude više žena nego muškaraca”, dodala je.

Ministrica za javne usluge Amélie de Montchalin naglasila je na Twitteru da je vlada ukinula ovu odredbu zakona Sauvadet 2019. godine.

“Ženski cilj zaslužuje bolje!” napisala je na Twitteru. “Želim da novčana kazna koju je Pariz platio 2018. godine bude usmjerena za financiranje konkretnih akcija za promicanje žena u državnoj službi”, napisala je ministrica na Twitteru.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA