11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Među migrantima i Španci, Danci…

Među 25.000 migranata koji su prošle godine ušli u Bosnu i Hercegovinu, najviše je Pakistanaca, Iranaca i Sirijaca, a ima i državljana Danske, Španije i Ujedinjenih Arapskih Emirata!?

Pokazao je to specijalni izvještaj Ureda ombudsmena u BiH za pitanje migracija. U njemu, a kompletiran je 3. decembra prošle godine, nije naveden podatak da se među migrantima našao i Nijemac Niklas Armin Munding, koji je, kako smo objavili prošle sedmice, slučajno otkriven u migrantskom kampu “Velečevo” kod Ključa, prenosi Dnevni Avaz.

 Faksimil izvještaja Ureda ombudsmena u BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
 

Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, kazao nam je jučer da ne može ništa komentirati, jer nije ni vidio niti čuo za izvještaj u kojem se navodi da su u BiH sa migrantima iz trećih zemalja ušli i državljani Danske i Španije.

- OGLAS -

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je za “Avaz” da ovakvi izvještaji pokazuju da se među migrante ubacuju kriminalci, koji koriste migrante kako bi lakše ušli u određenu državu.

– Oni koriste pogodan trenutak da prijeđu granicu bez dokumenata. To je slučaj i s otkrivenim državljanima iz ostalih zemalja, recimo poput Španije… Tu su razni profili kriminalaca, koji koriste migrante da se ubace među njih – kaže Galić.

Da je situacija izvan kontrole, pokazuje i slučaj migranta koji je u Bihaću silovao djevojku sa posebnim potrebama, a onda je utvrđeno da je zaražen HIV-om. Niko od sigurnosnih službi ne zna gdje se sada ovaj migrant nalazi.

Kako je prošle sedmice za naš list naveo izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, HIV-om zaraženi migrant pobjegao je iz prihvatnog centra Ušivak.

Ambasada Njemačke u BiH, koja se uključila u potragu za Niklasom Arminom Mundingom, stupila je u kontakt s njegovim ocem, koji živi u pokrajini Bad Valdze. Niklas je za vikend napustio kamp u Ključu i od tada mu se gubi trag.

Saznajemo da je Munding od volontera tražio da mu kupe autobusku kartu za Sarajevo i oni su to uradili. Nije poznato je li uopće stigao u Sarajevo i, ako jeste, gdje se nalazi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA