13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

“Začarani krug”. Nove mutacije COVID predviđene u Njemačkoj

Lauterbach sugerira da bi nova mutacija mogla povećati rizik od infekcije. Pored toga, prema njegovom mišljenju, mogu nastati i opasniji sojevi.
“To je svojevrsni začarani krug: što više infekcija, to više mogućnosti za mutacije, a samim tim i više mutacija. To, pak, dovodi do više infekcija. To se nastavlja i nastavlja”, rekao je Lauterbach.

Smatra želju za stvaranjem kolektivnog imuniteta na prirodan način – besmislicom.

Prije toga, u Britaniji su razgovarali o pojavi nove vrste koronavirusa u zemlji, koja može biti 70% zaraznija nego inače i zahtijeva još više opreza od strane stanovništva. Ipak, naglašava se da ništa ne ukazuje na povećanu opasnost u smislu smrtnosti ili hospitalizacije.

- OGLAS -

Britanski premijer Boris Johnson najavio je nova ograničenja u Londonu i na jugoistoku Engleske, za koja je rekao da u suštini znače lockdown. Nakon Engleske, mjere su pooštrene u Škotskoj i Walesu.

Pandemija koronavirusa zahvatila je gotovo čitav svijet. Oboljelo je oko 75 miliona ljudi, od kojih je skoro 1,7 miliona umrlo. Većina slučajeva infekcije zabilježena je u Sjedinjenim Državama, Indiji i Brazilu. U Britaniji je preko dva miliona ljudi zaraženo, a gotovo 68.000 je umrlo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA