10 C
Sarajevo
18.04.2024

Belgija: Od posljedica COVID-19 preminule 5.453 osobe

U Belgiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 290 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 5.453, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz belgijskog Kriznog centra navedeno je kako je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza kod još 1.045 osoba te da je ukupan broj zaraženih porastao na 37.183.

U istom periodu je hospitalizirano 303 zaraženih, dok je 387 izliječeno i otpušteno iz bolnica. 

- OGLAS -

Navodi se kako je u Belgiji od početka pandemije 2.579 smrtnih slučajeva zabilježeno u bolnicama, dok je 2.772 zaraženih preminulo u staračkim domovima. 

Savezna premijerka Sophie Wilmes je za francuske novine Le Soir izjavila da belgijske vlasti nisu zapostavile stariju kategoriju društva te da su poduzeti koraci u razvijanju zdravstvenog sektora. 

Ona je kazala da će u Belgiji doći do postepenog ukidanja mjera i normalizacije, no da će u slučaju pogoršanja situacije mjere biti restriktivnije.

Nakon što je Nacionalno vijeće sigurnosti prošle sedmice održalo sjednicu o mjerama protiv širenja koronavirusa, danas su osim supermarketa i apoteka, ponovo otvorene i trgovine opreme za vrtlarstvo i ‘solomahere’, dok je snack barovima i restoranima i dalje dozvoljeno da rade isključivo dostavu. 

U belgijskim medijima se pojavila vijest o 19-ogodišnjaku koji je 14. put prekršio mjere protiv koronavirusa. Navodi se kako će momak koji se nije pridržavao socijalne distance sljedećeg mjeseca biti procesuiran.

S druge strane, 10 briselskih hotela je primilo oko hiljadu beskućnika kako bi spriječili širenje zaraze.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA