15 C
Sarajevo
25.04.2024

Izetbegović: Vrijeme je da se kaže – dosta je!

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, obratio se danas javnosti na vanrednoj pres-konferenciji gdje je najavio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, povodom preispitivanja ustavnosti naziva RS.

On je govorio o detaljima inicijative i tajmingu koji je izazvao mnogo polemike u javnosti jučer i danas.

”Zašto uopšte ova inicijativa SDA o kojoj i ranije bilo govora? Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada – doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom RS-a. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan RS-a. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže – dosta je. Prihvatili smo je jer smno htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastavi ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da se stvari poprave”, rekao je Izetbegović danas.

- OGLAS -

Osvrnuo se i na reakcije iz RS-a

”Reakcije iz RS-a za našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti protivzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku”, dodao je lider SDA.

”Šta je problem i zašto praviti ovoliku dramu”, zapitao se Izetbegović danas.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA