8 C
Sarajevo
26.04.2024

Dijeta s heljdom i kefirom: Za dvije sedmice i do 7 kilograma manje

Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinirano provoditi rigorozan program dva tjedna. Zauzvrat mogu očekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma ovisi o konstituciji i metabolizmu svakog pojedinca. Heljda nije žitarica, nego voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, iako je je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao žitaricu.

Upute za dijetu

Heljdu možeš jesti koliko god želiš, ali bez začina, umaka i soli. Jedino možeš dodati malo sojina umaka i papra. Sol se ne preporučuje jer zadržava vodu u organizmu.

- OGLAS -

Priprema heljde: Jednu do tri šalice heljde (ovisno o apetitu) navečer prelij s 4 dcl kipuće vode, pusti da odstoji pet minuta i potom ju ocijedi i ponovno prelij istom količinom kipuće vode i ostavi da odstoji sve do jutra. Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberi kefir s postotkom mliječne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smiješ popiti više od litre dnevno. Možeš pojesti do dva komada sezonskog voća dnevno, a također možeš jesti i zeleno povrće poput prokulica, kupusa, špinata, brokule, ali bez soli i začina. Možeš piti kavu i biljne čajeve, ali bez šećera i umjetnih zaslađivača. Preporučuje se redovito pijenje vode, a ukupna količina dnevno popijene tekućine zajedno s kavom i čajem ne bi trebala biti veća od tri litre. Alkohol je na ovoj dijeti zabranjen.

U dijeti nema dodatnog soljenja hrane, čime se potiče detoksikacija i sprječava zadržavanje suvišne tekućine. No dugoročno nam je jodirana sol u umjerenim količinama neophodna za rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Ovu dijetu ne preporučujem na duge staze osobama s niskom razinom željeza, dok je za cjelokupno zdravlje važan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene”, tumači nutricionistica. Dijeta se ne smije držati dulje od dva tjedna, a tijekom i nakon dijete poželjno je uzimati dodatke prehrani. Oni koji su je probali tvrde da se tijekom dijete ne gladuje i da su pravi rezultat dijete vidljiv na vagi tri do četiri dana po završetku dijete, budući da se proces čišćenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA