17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Beograd: Građani u redovima čekaju na vakcinaciju protiv koronavirusa

Na Beogradskom sajmu, u glavnom gradu Srbije, gde se odvija masovna vakcinacija protiv koronavirusa, od jutros su formirani redovi u kojima građani čekaju da dođu na red za imunizaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Od danas postoje dva reda ispred hale – jedan za građane koji su se prethodno prijavili za vakcinaciju i pozvani su da dođu u određenom terminu i drugi za građane koji su se prijavili, ali još nisu dobili termin za vakcinaciju. Nadležni su rekli da ne odbijaju nikoga ko dođe i želi da se vakciniše.

Procedura je takva da se prvo popuni obrazac s podacima, zatim sledi pregled lekara, a potom se ide do informatičkog dela, gde se podaci unose u bazu.

- OGLAS -

Nakon toga se ide u jednu od 17 kabina za vakcinaciju, a posle primanja vakcine potrebno je da svako ostane u čekaonici 10-15 minuta, kako bi se utvrdilo da nema negativnih efekata.

Na Beogradskom sajmu se imunizacija vrši kineskom vakcinom Sinopharm.

U Srbiji je masovna vakcinacija počela u utorak i prema zvaničnim podacima do sada je vakcinisano 85.000 građana.

Građani koji žele da se vakcinišu mogu da se prijave na portalu e-Uprava ili pozivanjem telefonskog broja 0800 222 334, a do sada je interesovanje putem e-Uprave iskazalo oko 466.000 ljudi.

Takođe, od danas je uvedena i mogućnost da zdravstveni radnici mogu da se vakcinišu na svakom mestu koje je za to određeno u periodu od 14 do 15 časova.

Prema planu imunizacije, u prvoj fazi vakcinišu se zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za starije i ustanovama socijalne zaštite, stariji od 65 u domovima, svi stariji od 75 godina, ali i prosvetni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i medijski radnici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA