11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Cavusoglu o američkim sankcijama: Jednostrana odluka i napad na suverena prava Turske

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da unilateralnim nametanjem sankcija Sjedinjene Američke Države (SAD) izvode napade na suverena prava Turske i drugih zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u intervju za televiziju 24TV poručio da je normalizacija tursko-američkih odnosa moguća ako SAD ispuni očekivanja Turske.

“Odluka SAD-a o uvođenju sankcija Turskoj je pogrešan potez i s pravnog i s političkog aspekta”, kazao je šef turske diplomacije Cavusoglu.

- OGLAS -

Vlasti SAD-a su u ponedjeljak posredstvom mehanizma CAATSA uvele Turskoj određene sankcije zbog turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Američke sankcije se odnose na Direkciju za odbrambenu industriju Turske, njenog šefa Ismaila Demira i još troje zvaničnika.

Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum s Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog te turske nabavke ruskih sistema i tvrde da ti sistemi nisu kompatibilni sa sistemom NATO, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35.

S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA