13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Masovni protesti u Beogradu: “1 od 5 miliona” deseti put (FOTO+VIDEO)

Protestna povorka proći će ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gdje je planiran performans, a potom nastaviti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija gde je predviđen završni govor.

Protest možete pratiti uživo na Facebook stranici.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva i Pravnog fakulteta su pod parolom “Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona”, organizovano su došetali na protest od studentskog doma “4. april” na Voždovcu.

- OGLAS -

Određeni broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata također je uputilo podršku građanima koji protestiraju.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

  / 

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promijene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana, a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA