8 C
Sarajevo
26.04.2024

PDP podijeljen: Dio poslanika za podršku Dodiku, dio protiv

“Pojedini poslanici PDP-a imaju drugačiji stav, ali to je njihov lični stav, a ne stav Kluba stranke”, istakao je Bundalo tokom poslaničke rasprave na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, sazvanoj na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika, nakon što je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH prilikom usvajanja zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa, a da bi zaključci Predsjedništva BiH, koje su izglasali članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, postali nevažeći, potrebno je da dvotrećinska većina u NSRS danas potvrdi pomenutu njegovu navedenu izjavu predsjedavajućeg Dodika.

Sjednica entitetskog parlamenta počela je u podne, ali tokom dosadašnje četvoročasovne rasprave najmanje riječi bilo je o konkretnom povodu zasijedanja.

- OGLAS -

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je poslanicima kako je tokom sjednice dobio niz poruka u kojima su ga ljudi pitali da li je sjednica “cirkus” ili “seosko prelo”, te pozvao svoje skupštinske kolege da ne urušavaju dignitet najvišeg zakonodavnog organa u RS

Podsjetivši na brojna otvorena pitanja sa Hrvatskom, Bundalo je konstatovao da o njima poslanici ne smiju praviti razlike, nego da je potreban konsenzus i jedinstvo.

Kako je kazao, obustava izgradnje Pelješkog mosta, što predviđa osporeni zaključak Predsjedništva BiH, predstavlja guranje prsta u oko i potencijalni sukob sa Hrvatskom i EU.

“EU finansira gradnju tog mosta, a grade ga firme iz Kine, koja nam je prijatelj. Treba li to da osporimo? Posljedice mogu biti ogromne i produbiti probleme u odnosima sa EU i Hrvatskom”, mišljenja je Bundalo.

On je najavio da će PDP u nastavku sjednice predložiti nekoliko zaključaka, među kojima se da Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine s jedne, i Republike Hrvatske s druge strane.

Zaključci koje će Klub poslanika PDP-a predložiti odnose se na izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske kojom je predviđeno odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH.

Takođe, biće predložen zaključak o konačnom utvrđivanju međunarodne granice između Republike Srpske i BiH i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica;

Klub poslanika PDP-a će predložiti zaključak kojim se traži pismena garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci. NSRS bi trebala zadužiti srpskog člana Predsjedništva BiH da informiše skupštinu o ispunjenju ovih zaključaka u roku od 90 dana.

Poseban zaključak koji predlaže Klub poslanika PDP-a odnosi se na položaj Srba u Hrvatskoj. Zaključkom koji će biti predložen, traži se od predsjednika NSRS da pokrene postupak formiranja posebne mješovite komisije Narodne skupštine Republike Srpske koja ima zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome redovno informiše NSRS.

Bundalo je istakao da zaključci mogu biti prihvatljivi, te da mogu biti blago korigovani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA