-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Pendeš na konferenciji NATO-ove inicijative u Washingtonu

Konferencija NATO-ove inicijative o izgradnji integriteta u sektoru obrane „Building integrity“, na kojoj sudjeluje ministrica obrane BiH Marina Pendeš, održava se u Washingtonu (SAD) od 5. do 7. marta 2019. godine.

Na konferenciji se analizira sveukupni angažman zemalja NATO-a i partnerskih zemalja u protekle dvije godine.

Plenarne sesije tijekom jučerašnjeg dana, 6. marta, su se bavile utjecajem korupcije kao sigurnosnog rizika i izazovima izgradnje sposobnih i održivih institucija za promicanje mira i sigurnosti, prenosi FENA. 

- OGLAS -

Pored plenarnih sesija organizirani su i radovi u sindikatima sa različitim temama koje se odnose na izgradnju integriteta.

Sukladno pozivu i agendi organizatora „Konverzacija s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš“, koju je vodio zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO za operacije Jonathan Parish (NATO Deputy Assistant Secretary General for Operations), ministrica je iznosila svoja iskustva o izgradnji integriteta u MOBiH.

Nakon iznošenja svojih stavova o ovoj temi ministrica Pendeš je odgovorila na mnoga pitanja postavljenih od sudionika konferencije iz oblasti izgradnje integriteta, s fokusom na MOBiH.

Pored odgovora na postavljena pitanja, ministrica je bila u prilici da prima brojne pohvale od sudionika iz različitih država na rad Mobilnog tima Središta za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) iz ove oblasti, tijekom angažmana u njihovim državama.

Ovom prigodom Jonathan Parish, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO za operacije, dodijelio je posebno priznanje ministrici za rad PSOTC na polju izgradnje integriteta.

Istog dana, ministrica Pendeš, zajedno s članovima izaslanstva, je na poziv načelnika Biroa Nacionalne garde SAD generala Lengyel sudjelovala na radnom ručku u Pentagonu, na kojem je general Joseph Lengyel upoznat s aktivnostima u BiH u odnosu na vrijeme njegova posjeta 23. januara 2019. godine Bosni i Hercegovini.

General Joseph Lengyel je s ostalim sudionicima (DASD Laura Cooper, generalica Linda Singh, generalica Gezele Wiltz…) potvrdio da će SAD nastaviti podržavati BiH u polju obrane kao i težnje BiH ka euroatlantskim institucijama, saopćeno je iz MOBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA