17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

State Department: Fokus na međusobnom priznanju Srbije i Kosova

Sjedinjene Američke Države će ohrabriti novu vladu Kosova da da prioritet pregovorima sa Srbijom, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Američki dužnosnik je to rekao tokom brifinga u Washingtonu, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike (VoA) da prokomentira vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Prethodno je Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, stranke koja je ostvarila ubjedljivu pobedu na izborima u nedelju – najubjedljiviju od proglašenja nezavisnosti 2008. godine – poručio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

Dijalog pod pokroviteljstvom EU-a

“Kada je riječ o dijalogu sa Srbijom, SAD snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, s ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebao biti na međusobnom priznanju”, kazao je Price.

Glasnogovornik State Departmenta je u ime SAD-a čestitao narodu Kosova na uspješnim parlamentarnim izborima.

“Nadamo se da ćemo sarađivati s vladom kada bude formirana, prije svega na prioritetnim pitanjima, kako da unaprijedimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regiji”, kazao je Price.

Zaključio da SAD podržava napore prethodne administracije da se postigne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA