12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Federalni štab CZ donio 12 novih naredbi

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) na današnjoj je vanrednoj sjednici kojom je predsjedala zapovjednica Jelka Milićević, s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio 12 novih naredbi, s tim da se 10 odnosi na sve kantone kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema.

Današnjom naredbom FŠCZ, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH, te se izuzimaju iz naredbi od 20., 21., 27. i 29. marta i od 3. aprila.

Istom naredbom, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost i izuzimaju se iz naredbe od 3. aprila.

- OGLAS -

Naređeno je FUCZ-u da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite za svih 10 kantona na području Federacije BiH (FBiH) koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala.

Uvodi se obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu (BiH) na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica.

Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naređuje se FUCZ-u da osigura šatorski prostor za boravak osoba na ovim graničnim prijelazima, dok će se na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA