5 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada SAD-a finansira realizaciju projekta ‘Sarajevo bez mina do kraja 2020.’

Na tom lokalitetu se izvode radovi ‘oslobađanja’ minski sumnjive površine veličine dva miliona metara kvadratnih.

Od početka radova u februaru do danas uništeno je ukupno 96 mina i 11 komada NUS-a.

Uništavanje se obavlja periodično, a očekuje se da će na ovom lokalitetu biti pronađena i uništena još znatna količina mina s obzirom na kompleksnost samog projekta i dosadašnji broj pronađenih mina.  

- OGLAS -

Poslove na terenu obavlja Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), a projekt finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko ITF Enhancing Human Securitya.

Projekt je od velikog značaja za lokalno stanovništvo i zajednice koje su decenijama od završetka ratnih dejstava bile okružene minama.

Općina Vogošća jedna je od pet općina koje su obuhvaćene projektom “Sarajevo bez mina do kraja 2020.“

Početak implementacije projekta oslobađanja minski sumnjive površine, koji je prema riječima ambasadora SAD u BiH, jedan od najznačajnijih u posljednih deset godina, najavljen je 4. aprila na Svjetski dan borbe protiv mina.

“Sarajevo bez mina do kraja 2020.“ u potpunosti finansira Vlada SAD, a obuhvata općine Vogošća, Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža i Novi Grad.  

Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo će s krajem 2020. postati slobodni od mina, doprinoseći tako konačnom cilju, a to je zemlja slobodna od mina, saopćeno je iz MDDC-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA