10 C
Sarajevo
19.04.2024

Protest ‘1 od 5 miliona’ u Beogradu

Okupljeni na dvadeset drugom antivladinom protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu krenuli su u protestnu šetnju od Terazija kroz Ulicu kralja Milana, zatim kroz Kneza Miloša ka krajnjoj destinaciji – Pionirskom parku gdje će se, kako je najavljeno, proglasiti takozvana Slobodna zona za koju su lideri Saveza za Srbiju ranije naveli da će biti formirana jer “vlast i dalje ignoriše zahtjeve naroda koji protestuje već skoro pet mjeseci”.

Okupljenima se prethodno, kod Terazijske česme, gdje je skup i počeo oko 18 časova, obratio glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić koji je pružio podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović koja već 20 dana štrajkuje glađu.

Zamjerio je vlastima što su sastanak sa Majom Pavlović zakazali tek za utorak, ističući da kad neko štrajkuje glađu, to je onda hitno, da je trebalo odmah da je prime na razgovor.

- OGLAS -

Lečić je pozvao predsjednika Srbije Aleksadra Vučića da objavi svoj plan o razgraničenju na Kosovu, prenose Vijesti.ba.

Poručio je i da protesti neće biti po principu “sjaše Kurta da uzjaše Murta”, i da će u tom slučaju ponovo biti na ulici, jer nikome više neće biti dozvoljeno da građanima ukine slobodu. “Šesti oktobar desiće se”, kazao je Lečić.

Organizovanje takozvane “Slobodne zone” organizatori “1 od 5 miliona” najavili su na prethodnom protestu, 27. aprila u Beogradu.

Formiranje „slobodne zone“ najavio je i predsjednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Janko Veselinović jer, kako se navodi u saopštenju Saveza, „vlast i dalje ignoriše zahtjeve naroda koji protestuje već skoro pet mjeseci“.

„Pošto vlast i dalje odbija da razgovara o uslovima za slobodne i poštene izbore, kao i za slobodne medije, opozicija ostaje složna pri odluci da nastavi sa aktivnom podrškom velikim građanskim protestima“, rekao je Veselinović.

Zahtjevi organizatora protesta se odnose na formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa.

Ovi zahjtevi su objavljeni na velikom beogradskom protestu 13. aprila, a rok koji su demonstranti dali nosiocima vlasti je istekao.

Glumac Branislav Lečić predstavio je na beogradskom protestu 20. aprila tim stručnjaka, vanstranačkih ličnosti koji su spremni da sa vlastima pregovaraju o ovim ključnim temama.

Pregovarački tim čine profesori Fakulteta političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić, Snježana Milivojević i Dušan Vučićević, Jovanka Matić sa Instituta za društvena istraživanja, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Protesti “1 od 5 miliona” počeli su 8. decembra uz slogan “Stop krvavim košuljama”, a posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke u Kruševcu, krajem novembra.

Demonstracije su se potom proširile u više desetina gradova Srbije, između ostalog, održavaju se u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Užicu, Kruševcu i Leskovcu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA