12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kina isključila iz partije bivšeg predsjednika Interpola Menga Hongweija

Meng je izabran za predsjednika Interpola  2016. godine, ali je njegov četverogodišnji mandat skraćen kada  uhapšen  bez obavijesti od strane kineskih vlasti u oktobru prošle godine tokom posjete Kini.

Meng je tada bio jedan od kineskih zamjenika ministra javne sigurnosti.

Istraga je ustanovila da je Meng odgovoran za ozbiljna kršenja zakona, navodi partija u saopćenju, naglašavajući da on nije poštovao partijske principe i nije provodio partijske odluke.  

- OGLAS -

U saopćenju se navodi da je Meng zloupotrebljavao svoje ovlasti kako bi finansirao “ekstravagantni životni stil” svoje porodice, uključujući i to što je njegova supruga koristila muževljeve ovlasti radi stjecanja lične koristi.

Isključivanje iz partije obično je prvi korak prije nego što se osumnjičeni izvede na suđenje i skoro sigurno bude proglašen krivim. Optužbe za korupciju obično rezultiraju dugim zatvorskim kaznama, među kojima je i doživotna robija.  

Mengova supruga, Grace Meng, uputila je  apel javnosti iz Francuske tražeći pomoć u lobiranju njenog muža s kojim je izgubila kontakt u septembru prošle godine. Apel – posebno neuobičajen za rodbinu visokih kineskih zvaničnika – bacio je svjetlost na iznenadne nestanke disidenata i navodno korumpiranih zvaničnika u administraciji predsjednika Xi Jinpinga.

Nakon apela Meng, ministarstvo javne sigurnosti saopćilo je da je on istraživan u skladu s zakonom zbog podmićivanja i ostalih krivičnih djela. Interpol je saopćio da nije unaprijed bio obaviješten o istrazi, dok je francuska policija pokrenula istragu njegovog neobjašnjivog nestanka.

Interpol je kasnije saopćio da je Meng podnio ostavku s predsjedničkog položaja.

Grupe za ljudska prava kritikovale su Mengovo imenovanje  2016. godine ukazujući na nedostatak transparentnosti u kineskom pravnom sistemu i na mogućnost da Meng koristi svoju poziciju protiv političkih protivnika Pekinga.

On je među brojnim visokorangiranim zvaničnicima koji su  zahvaćeni Xijevom sveobuhvatnom kampanjom protiv korupcije i navodne nelojalnosti, prenosi Associated Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA