-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Britanski parlament opet glasa o Brexitu

Podsjetimo, britanski izlazak iz Evropske unije u zbrci je nakon što je propast strategije premijerke Therese May stvorila pritisak rivalskih frakcija da se izađe bez sporazuma, raspišu izbori ili dogovori puno blaži razvod.

Nakon jedne od najturbulentnijih sedmica u britanskoj politici od referenduma 2016. ostaje i dalje nejasno kako će, kada i hoće li uopće Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti taj, savez kojem se pridružilo prije 46 godina.

Treći poraz plana premijerke, nakon što je obećala da će dati ostavku ako se on usvoji, dodatno ju je oslabio usred krize oko Brexita, najznačajnijeg britanskog poteza od Drugog svjetskog rata.

- OGLAS -

Naime, Velika Britanija je 29. marta, odnosno prošlog petka, trebala izaći iz Evropske unije. Iako je tako odlučeno na referendumu gotovo prije tri godine te iako je tako ispregovarano s Evropskom unijom, to se nije dogodilo.

Sporazum je bio na glasanju već tri puta i nijednom nije potvrđen.

U moru opcija koje su se pojavile, rijetkima je jasno kako će se proces dalje odvijati, a usputna rješenja smišljaju kako EU tako i Britanci. Tako je, primjerice, objavljeno kako će se o Brexitu održati još jedan samit 10. aprila, koji ranije nije planiran.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA