23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Firma sa 68 radnika odlazi u stečaj

U švicarskoj kompaniji “Laser”, koja se nalazi u Bihaću, najvjerovatnije će biti pokrenut stečajni postupak.

Prije sedam dana, nakon prinudnog kolektivnog godišnjeg odmora, radnike je na kapiji preduzeća dočekao katanac. Od tada su iščekivali bilo kakvu informaciju od poslodavca. Ona je jučer i stigla, javlja BHRT.
Šezdeset i osam radnika “Lasera” jutros se posljednji put okupilo ispred proizvodnih pogona, pošto su jučer od poslodavca dobili mail u kojem stoji da je u firmi pokrenut stečaj.

Radnici su se okupili upravo zbog ovog maila kako bi dogovorili naredne korake. Kažu da im je sada jedini cilj da od poslodavca naplate sva potraživanja.

- OGLAS -

“Laser” je prozvodio pločasti namještaj, većinom za švicarsko tržište.

– Ostali su nam dužni jednu platu, dva topla obroka i za četiri mjeseca doprinose. Nama je radnicima bitno samo da nam isplate ono što nam duguju, da nam daju naše papire i da se mi njih već jednom riješimo – kaže radnik Aldin Zulić.

Radnicima je zabranjen ulazak u prostorije firme, međutim inspektorima za rad nije. Oni su od jutros na terenu, a na osnovu prijave nekolicine radnika. Utvrđuju činjenično stanje nakon čega će imati detaljnije informacije u kakvom se stanju nalazi “Laser”.

– Dokumentacija je tu, imamo prisutne ljude koji su zaposleni u društvu, koji nam daju na uvid sve. Biće prisutni tokom vršenja nadzora, biće pročitan zapisnik gdje se mogu izjasniti o činjenicama koje su utvrđene – kazao je kantonalni inspektor za rad Aladin Kadić.

Radnici “Lasera” su posljednjih dana imali sastanke sa resornim kantonalnim ministrom, premijerom, predstavnicima privredne komore i Zavoda za zapošljavanje.

Svi su jednoglasni – zakonske regulative se moraju mijenjati kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti, jer “Laser” nije prvi takav slučaj sa stranim investitorima. Prisjetili su se slučaja „Tuš“ kada je samo mali dio dugovanja izmiren.

(biznisinfo.ba)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA