15 C
Sarajevo
26.04.2024

Anketa Sindikata trgovine RS-a: Većina za zabranu rada nedjeljom

Prema rezultatima ankete koju je proveo Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti bh. entiteta Republika Srpska, 94,31 posto osoba smatra da je potrebno u potpunosti zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom ove sedmodnevne ankete glasalo je ukupno 1.565 osoba putem Facebook profila Saveza sindikata RS i na sajtu ove organizacije. Od ukupnog broja, 3,58 posto osoba smatra da je rad nedjeljom u trgovinama potrebno ograničiti na prvu smjenu, a 2,11 posto da ga treba dozvoliti bez ograničenja.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci, govoreći o inicijativi da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči, rekao je su najveći problem vlasnici velikih sistema u RS, a da će najmanje problema biti sa velikim centrima koji nisu iz RS.

- OGLAS -

“Nema opravdanja priča da će firma propasti, izgubiti profita, stvoriti višak radnika zbog toga što se ne radi nedjeljom. U statističkim podacima nedjelja nije dan kada se ostvaruje najveći promet, nego je to petak, a nedjeljom se ostvaruje 50 odsto prometa kakav se ostvaruje radnim danima”, kazao je on.

Savanović je istakao da je u svim oblastima došlo do porasta plata osim u oblasti trgovine gdje je prosječna plata u septembru iznosila  711 KM, što je 37,5 posto potrošačke korpe. Istakao je da preko 60 posto zaposlenih u trgovinama prima platu manju od 700 KM, u koju su uračunati i prevoz i topli obrok. Plate su malo veće, do 800 KM, za specijaliste na određenim poslovima, kao što su mesari i pekari, dok manje od pet posto zaposlenih prima plate od 1.200 do 1.500 KM.

“Zbog teških uslova, nemogućnosti normalnog rada, funkcionisanja, odliva radne snage, zbog potrebe i obazvez da pomognemo krenuli smo prije oko godinu dana. Idemo lagano sistematski sa razrađenom dinamikom”, rekao je Savanović.

Rekao je da su preduzeli niz aktivnosti, a posljednja u nizu je to što su od Saveza opština i gradova RS zatražili da na prvoj sljedećoj sjednici predsjedništva razmotre inicijativu i zahtjev da se nedjeljom ne radi ili u prvom mahu da se taj rad ograniči, a da se za rad u dane republičkih praznika ispoštuje zakon i da se ne dozvoli, osim hitnim službama.

“Ništa ne moramo kupiti nedjeljom, možemo i prije, moramo uticati na svijest potrošača”, rekao je on.

Rekao je da bi najjednostavnije rješenje bilo regulisanje ovog pitanja kroz zakone o trgovini ili o radu, ali da za to nemaju dovoljnu političku podršku. Povodom predstojećih praznika on je rekao da traže da se u potpunosti ispoštuje zakon.

Đuro Amidžić, član Republičkog odbora Sindikata trgovine, rekao je da radnici u trgovini rade u izuzetno teškim uslovima.

“Fizički je neizdrživo za ženski dio radne snage. Žene ne mogu da rade onako kako bi trebale da rade na svojim radnim mjestima. Pojavio se problem nekvalifikovane radne snage, male su plate, nije plaćen prekovremeni, noćni rad, pogotovo u trgovinama gdje nema sindikalnog organizovanja, radnici su podvrgnuti torturi i pristisku od strane poslodavaca. Svakog dana sve teže naći bilo kakvog, a ne kvalifikovanog radnika za rad u trgovini. Pekara, kuvara, mesara nema uopšte, svi su priučeni i niko ne radi onako kako bi trebao da radi”, kazao je Amidžić i dodao da se širi opšte nezadovoljstvo radnika u trgovini.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA