7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Las Vegas priredio najbolji UFC događaj u historiji

Iza nas je luda večer u Las Vegasu i jedan od najspektakularnijih evenata u historiji UFC-a.
Nevjerovatni nokauti, rekordi, borbe za naslov, nadljudska srčanost i ustrajanje – sve ono zbog čega mnogi vole slobodnu borbu vidjeli smo noćas na UFC-u 239. “Viva Las Vegas” – kako već kaže kultna muzička numera!

Prva borba na “main cardu” bila je ona između legendarnog veterana Diega Sancheza i Michaela Chiese. Šest godina mlađi Chiesa kontrolirao je borbu od početka do kraja i dobro naplatio veliku razliku u visini, snazi, ali i pretrpljenoj šteti u dosadašnjem dijelu karijere. Sanchez ga je uporno pokušavao rušiti zbog velike razlike u dosegu, ali Chiesa se pokazao mnogo boljim u parteru i upisao jednoglasnu sudačku odluku (sva tri suca presudili su s 30:26 u njegovu korist).

Pritom je cijeli svijet još jednom ostao oduševljen Diegom Sanchezom koji je u nekoliko navrata bio vrlo blizu toga da bude ugušen, piše Index.hr, ali se svaki put izvukao zadnjim atomima snage, a batine koje je pretrpio obični smrtnici sigurno ne bi izdržali i predali bi se prije kraja meča.

- OGLAS -

Idući je na redu bio Luke Rockhold, nekadašnji prvak u srednjoj kategoriji, koji je noćas debitirao u poluteškoj kategoriji. Tamo je imao težak posao u vidu Poljaka Jana Blachowicza, šestog borca na svijetu po rankingu u toj kategoriji. Od početka je Rockhold bio tipičan Rockhold – pretjerano samouvjeren, bahat i bezgranično neoprezan. To ga je gotovo koštalo glave kada ga je Poljak u zadnjoj sekundi prve runde dobro uzdrmao, ali je Amerikanca spasilo zvono. U drugoj rundi mu nije bilo spasa – nakon jednog klinča Rockhold je ponovno ruke držao prenisko, a Blachowiczev kroše odsjeo je tačno na njegovoj bradi i instantno ga nokautirao.

U idućem meču znali smo da nas čeka spektakl, jer mržnja između dosad nepobijeđenog Bena Askrena i Jorgea Masvidala generirala se sedmicama, pa i mjesecima uoči borbe. Ali nismo mogli ni sanjati da ćemo vidjeti jedan od najspektakularnijih trenutaka i nokauta u povijesti UFC-a. Gong je označio početak meča, Askren je htio srušiti Masvidala, ali naletio je na “leteće koljeno” suparnika koje ga je u petoj sekundi poslalo u carstvo snova.

Nevjerovatan prvi poraz Bena Askrena u karijeri nakon 19 pobjeda. Najbrži nokaut u historiji UFC-a, nagrada za najbolji nokaut i izvedbu večeri i jedan od najšokantnijih trenutaka u historiji UFC-a, sve to u samo pet sekundi okršaja koji je već sada ušao u legendu slobodne borbe.

I kada smo mislili da je poslasticama i spektaklu kraj, dočekali smo sunaslovnu borbu večeri, onu između Holly Holm i Amande Nunes za titulu u bantamweight kategoriji. Dvije udaračice ušle su u meč s ogromnom dozom respekta i prve dvije minute gledali smo uglavnom odmjeravanja s distance. Ali onda je “Lavica” i braniteljica naslova eksplodirala i desnom nogom, u stilu Cro Copa, nokautirala Holly Holm te ju dokrajčila s nekoliko udaraca na podu. Bio je to fantastičan kraj borbe, koji je potvrdio titulu Amande Nunes kao najbolje borkinje u povijesti sporta, te istovremeno jedine koja drži pojas u dvije različite težinske kategorije.

Nakon toga je uslijedila i glavna borba večeri, ona za titulu u poluteškoj kategoriji između prvaka Jona Jonesa i Thiaga Santosa. Brazilski izazivač krenuo je sjajno, ali i pametno te je odmjerenim kombinacijama i niskom low-kickovima uništavao Jonesove noge i uzeo prvu rundu. U drugoj rundi se dogodio ključan trenutak – Santos je uputio još jedan udarac nogom, ali mu je po “doskoku” propalo koljeno i ozlijedio se. I takav je uspio borbu dovesti do kraja, iako se s protekom vremena sve teže i teže kretao, te je i dalje nanosio štetu Jonesu i u nekoliko navrata ozbiljno uzdrmao Jonesa.

Prvak se zadovoljio inicijativom i pritiskom te udarcima u tijelo i ozlijeđenu nogu, ali borbu nije uspio završiti. Jedan sudac dao je pobjedu Santosu (3-2) u rundama, ali su preostala dva presudila Jonesu u čast. Koliko je ovo težak meč bio za Jonesa dovoljno govori i intervju poslije meča u kojoj je pohvalio sjajnog i srčanog Brazilca, a do svlačionice nije mogao hodati, već su ga timske kolege tamo odnijele. Jonesu, koji još nije imao “pravi” poraz u karijeri (protiv Matta Hamilla, kojeg je dominirao, je diskvalificiran zbog sudačke greške) ovo je bila prva pobjeda u životu podijeljenom odlukom sudaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA