20 C
Sarajevo
29.03.2024

Neželjene reakcije na vakcinu postoje – i nisu one kojima “razni teoretičari” plaše ljude

ONa portalu Dokumentarac je 7.12.2020. objavljen članak sa naslovom: 

FDA popis mogućih neželjenih reakcija na C0VID-19 cjepivo

Članak se sastoji od spiska različitih oboljenja koje navodno uzrokuje Pfizer/BioNTech vakcina protiv COVID-19. Za izvor su navedeni američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) uz priloženi link ka stranici ove organizacije. 

- OGLAS -

Ostatak članka možete pogledati ovdje 

Kako objave sa ove stranice više nije moguće podijeliti na Facebooku, brojni poklonici teorija zavjere su, umjesto toga, dijelili link na ovu objavu sa Twittera i/ili iskopirali same tvrdnje iz članka u sopstvene objave. Do trenutka pisanja analize, uz sva ograničenja poput postavki privatnosti i mogućnosti uklanjanja, pronašli smo je na čitavom nizu privatnih profila(Eldar DizdarevićAlmin NezirevićArifa Kadić HajdicVigor Kolnar i drugi), te na Facebook stranicama Transformacija svijesti Istina.info.nova.

 

  

Šta su činjenice?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) iz Sjedinjenih Američkih Država su 30.10.2020. objavili dokument “Planovi za nadzor sigurnosti i djelotvornosti cjepiva COVID-19 Centra za biološke procjene i istraživanja”(CBER Plans for Monitoring COVID-19 Vaccine Safety and Effectiveness”).

Radi se o prezentaciji koja je predstavljena na sastanku Nadzornog komiteta za imunizaciju CDC-a, koji je održan u oktobru 2020. i čiji se snimak može pogledati na YouTube kanalu ove institucije (October 2020 ACIP Meeting – Post-authorization safety monitoring plans). 

U ovom dokumentu, na stranici 16, nalazi se radna lista svih nuspojava koje su uopšte moguće a koja je, kako je na različite načine istaknuto, tek radna verzija podložna promjenama.

FDA Nadgledanje sigurnosti Covid-19 vakcine: NACRT radne liste mogućih neželjenih efekata ***Podložno promjenama***

  

Radi se, dakle, o listi koja je predstavljena na radnom sastanku tijela koja se bave imunizacijom, a koja je praćena u narednim mjesecima, prije nego što je zvanično otpočela vakcinacija u SAD-u. Nakon samog procesa praćenja efekata vakcinacije, napravljena je stvarna lista, zasnovana na naučno dobijenim podacima, za razliku od radne liste koja predstavlja najširi “spisak” pojava koje se prate kako bi se utvrdilo da li ih određeni novi medikament može izazvati. 

Na zvaničnoj stranici Američke agencije za hranu i lijekove, FDA, 10.12.2020. je objavljen dokument “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting”. Na stranici 43. u odjeljku “Safety Summary” opisane su do tada uočene nuspojave u vezi sa ovom vakcinom. 

Najčešće su to bile reakcije na samom mjestu davanja vakcine, te umor, glavobolja, bolovi u mišićima i slične, kratkotrajne pojave:

..) Lokalne reakcije na mjestu davanja vakcine i sistemske reakcije nakon cijepljenja bili su češće i uglavnom blage do umjerene. Najčešće tražene nuspojave bile su reakcije na mjestu davanja (84,1%), umor (62,9%), glavobolja (55,1%), bolovi u mišićima (38,3%), groznica (31,9%), bolovi u zglobovima (23,6%), vrućica (14,2%); ozbiljne nuspojave javile su se u 0,0% do 4,6% sudionika, bile su češće nakon doze 2 nego nakon doze 1, a općenito su bile rjeđe u odraslih osoba starijih od 55 godina (≤2,8%) u odnosu na mlađe sudionike (≤4,6% ). Među neželjenim događajima od posebnog interesa, koji bi se mogli povezati s cjepivom, zabilježena je limfadenopatija kod 64 sudionika (0,3%): 54 (0,5%) u mlađoj dobnoj skupini (od 16 do 55 godina); deset (0,1%) u starijoj (>55 godina) dobnoj skupini; i šest u placebo grupi. Prosječno trajanje tih događaja bilo je približno deset dana, dok je 11 događaja još trajalo u vrijeme prekida prikupljanja podataka. Bellovu paralizu prijavila su četvorica sudionika cjepiva. Od doze 1 do jednog mjeseca nakon doze 2, bila su tri izvještaja o Bellovoj paralizi u skupini koja je primala cjepivo, a nijedna u skupini koja je primala placebo. Ova uočena učestalost prijavljene Bellove paralize u skladu je s očekivanom pozadinskom stopom u općoj populaciji. Nisu postojali drugi značajni obrasci ili numerička neravnoteža između skupina liječenja za određene kategorije neozbiljnih nuspojava (uključujući ostale neurološke, neuro-upalne i trombotičke događaje) koji bi sugerirali uzročno-posljedičnu vezu s BNT162b2 cjepivom. (…)

U vezi smrtnih ishoda, zabilježene su ukupno dvije smrti među ispitanicima/cama koji su primili vakcinu, te četiri među onima koji/e su primili/e palacebo. Kako je navedeno, svi događaji su vezani za dešavanja u opštoj populaciji. Ostatak članka pogledajte OVDJE 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA