6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Nikšić: Kćerka živi u Njemačkoj “registrovana” za izbore u Švicarskoj i Konjicu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović obratili su se javnosti zahtijevajući od Centralne izborne komisije da omogući svim biračima koji utvrde da je došlo do zloupotrebe njihovih podataka ili da postoje neregularnosti u njihovoj registraciji prijave to bez obzira na rok koji su naveli na službenoj stranici.

Nikšić je naglasio kako je to zakonska obaveza CIK-a te da su oni prema zakonu odgovorni za ažuriranje, tačnost i ukupni integritet centralnog biračkog spiska.

“Ne mogu da se ponašaju na način – pošaljite nam te nepravilnosti u roku od 48 sati pa ćemo mi to proslijediti Tužilaštvu. Oni su odgovorni i oni vide da je na jednoj adresi prijavljeno 50 osoba”, rekao je Nikšić.

- OGLAS -

Istakao je kako su do sada imala primjera nepravilnosti u Srpcu, Banjaluci, Bratuncu, Modriči itd.

“Očito je da su vladajući postali svjesni da će sve teže krasti jer su se pojavile parijet koje su se udružile i koje će posmatrati na biračkim mjestima da ne dođe do zloupotreba, pa su našli novu taktiku fiktivne registracije birača izvan BiH. Primjetno je da je posebno veliki broj registrovanih birača u RH i Srbiji. Plenković i Vučić su se hvalili pobjedama u bh. općinama, očito je da oni na neki način vraćaju dug. Upitno je da li je Izetbegović išao u Zagreb da potvrdi svu ovu priču o zloupotrebama na biračkim mjestama. Čovjek počinje u sve da sumnja”, rekao je Nikšić.

Podsjetio je kako je postojao slučaj i na poršlim izborima kada član SDP-a koji je živio u Odžaku nije bio na biračkom spisku u tom mjestu već u Đakovu.

“Utvrdili su kako je došlo do toga. Svi koji su bili na obuci u određenoj autoškoli, podaci su im zloupotrijebljeni. Svisu bili prijavljeni na istoj adresi i za njih je glasao jedan čovjek. Ako CIK nije spreman da se uhvati u koštac s tim, ako SIPA i OSA šuti o tome, šta drugo da pomislimo nego da je ponovo napravljena jedna organizacija koja će uraditi sve da i ovaj izborni proces bude opterećen brojnim zloupotrebama”, rekao je Nikšić.

Potom je naveo lični primjer njegove kćerke čiji su podaci zloupotrijebljeni.

“Moja kćerka je uredno prijavljena za izbore s adresom u Njemačkoj, a ovo je ujedno ovjerena potvrda gdje se kaže ‘Vaša prijava uredno ispunjava uslove za glasanje u Švicaraskoj’ i na biračkom je spisku u Domu izviđača u Konjicu. Baš bi bilo interesantno ko će za nju glasati za SDA tu”, rekao je Nikšić.

Mijatović je rekao kako bi u svakoj normalnoj državi ovo značilo ozbiljan problem.

“Udarna vijest je bila da je povećan broj glasača iz inostranstva. S oduševljenjem smo je dočekali jer smo naporno radili na stimulaciji birača izvana, a onda smo doživjeli šok. Te brojke su isključivo iz Srbije i Hrvatske. Nemamo dilemu i imamo informacije da su obavještajne službe ove dvije države uključene u ovo. Ovo je čist udar na integritet i ustavni poredak BiH. Pitanje je hoćemo li ćutati. Ovdje se ne radi o činjenici da li će biti oštećen SDP ili neka druga stranka, ovdje će biti oštećen ustavni poredak države BiH, demokratija,ovo je uzurpacija života”, kazao je Mijatović.

Pozvao je nadležne agencije i OSA-u da uđu u bazu CIPS-a i provjere da li je neko neovlašteno ušao i zloupotrijebio pololžaj te dirao podatke građana BiH neovlašteno.

“A očito je da jeste”, zaključio je Mijatović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA