7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Britanija i EU možda produže razgovore i nakon isteka roka

U nacrtu odluke lidera EU u koju je uvid imala agencija Rojters, na sastanku sutra i u petak sa pregovaračem Mišelom Barnijeom poručiće mu da ubrza razgovore kako bi dogovor bio postignut do 1. januara 2021. godine.

Britanski pregovarač za Bregzit Dejvid Frost potom će premijeru Borisu DŽonsonu prenijeti svoje mišljenju o tome da li vrijedi nastaviti pregovore i da li dogovor može biti postignut na vrijeme.

Izvor blizak pregovorima rekao je da će Frost reći da je sporazum teško ostvarljiv, ali da to nije nemoguće ukoliko obje strane u narednim sedmicama intenzivno nastave sa radom.

- OGLAS -

Na samitu EU biće zaključeno da je napredak daleko od dovoljnog za postizanje dogovora i da će biti ubrzane pripreme za Bregzit bez dogovora.

Lideri EU će, takođe, poručiti Britaniji da mora da u potpunosti sprovede dogovoreni Sporazum o Bregzitu.

Analitičari navode da se to odnosi na nacrt zakona koji je u britanskom parlamentu i koji bi administraciji dao ovlaštenje da prekrši dogovor sa Briselom. London tvrdi da je to neophodno u slučaju neuspjeha razgovora sa EU, da bi se zaštitila trgovina između Sjeverne Irske i ostatka Britanije.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel naglasio je da je u interesu obje strane da sporazum bude postignut na vrijeme, ali da to ne može biti ostvareno bez određene cijene i da su naredni dani odlučujući. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA