17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Iznošenje žalbi na dvije prvostepene presude za ratne zločine

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine ove sedmice će biti iznesene žalbe na presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, logorima na području općine Hadžići.

Žalbe na prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine, bit će iznesene u četvrtak, 20. juna.

Za zločine počinjene na tom području osuđeni su na po deset godina zatvora nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Na po osam godina zatvora osuđeni su nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadil Čović i upravnik “Silosa” Bećir Hujić, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

- OGLAS -

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u petak, 21. juna, bit će iznesene žalbe na presudu kojom je Boško Dević osuđen na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Ključa.

Dević je, kao nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim za učešće u ubistvima četiri lica bošnjačke nacionalnosti počinjenim 11. avgusta 1992. u selu Gornji Kamičak.

Ove sedmice će se nastaviti suđenja za genocid u Srebrenici, te zločine počinjene u Krajini, Prijedoru, Prozoru, Brčkom, Bileći, Vlasenici, Zvorniku, Orašju, Donjem Vakufu, Bijeljini, Ilijašu, Vlasenici, Stocu i Vitezu, javio je BIRN BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA