7 C
Sarajevo
25.04.2024

SDP: Opozicija traži smjenu Novalića, dok rade kafane online sjednice su opstrukcija rada

Ovo je na početku potvrdio šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić koji je kazao da je konferencija organizirana ispred zgrade Parlamenta jer novinarima ne bi dopustili ulaz zbog želje da se cijelokupno stanje dodatno zataška.

“U vrijeme dok sve kafane rade, parlament zasjeda online, to je samo jedan od dokaza da se radi o organizovanom pokušaju zataškavanja dešavanja i afera iz zadnja dva mjeseca”, kazao je Mašić najavivši da će opozicija danas pokrenuti inicijativu za smjenu premijera Fadila Novalića.

Zastupnica Mira Grgić kazala je kako je 30. aprila podnijela zahtjev za održavanje hitne sjednice s jednom tačkom dnevnog reda i to o potencijalnim nezakonitosti u poslovanju Vlade FBiH i svih institucija ispod nje, a čiji je cilj bio zaustavljanje mogućnosti nanošenja štete kroz nelegalno trošenje sredstava.

“Poseban dio u ovoj priči su hitne nabavke, a svoju šansu su vidjeli drvoprerađivači, advokati, malinari ili je šansa vidjela njih. Ne želimo biti paravan nesposobnoj vladi, već korektiv vlasti”, kazala je Grgić.

- OGLAS -

Zastupnik Ivan Boban problematizirao je način održavanja same sjednice kazavši kako se okupio cijeli klub ove stranke iz “protestnog čina jer online sjednica nije način na koji se može kvalitetno diskutovati” te da ni sam Korona-zakon ne bi bio usvojen da je sjednica održavana na uobičajen način.

“Tražimo brojne informacije o utrošku sredstava, nabavkama, a nemamo nikakve informacije niti kakve su reperkusije korona-zakona”, kazali su.

Danas se održava 10. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – informacija o aktivnostima Vlade FBiH poduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom sa informacijom o provedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA