15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Koliko vrijedi antidruštvena mreža?

U nedavnom intervjuu za CNN, osnivač Pinteresta Ben Silbermann rekao je kako se ova društvena mreža u potpunosti razlikuje od Facebooka, Instagrama i sličnih platformi te je čak rekao da je to antidruštvena mreža. Na Pinterestu nema borbe za pratiteljima i lajkovima, nema influencera, niti samopromocije te je mreža usmjerena isključivo samim korisnicima.

Pinterest je osnovan 2010. i trenutačno ima oko 250 milijuna mjesečnih korisnika, a nakon devet godina Silbermann smatra da je stiglo vrijeme za sljedeći veliki korak – izlazak na burzu. Ovog tjedna predana je dokumentacija za inicijalnu javnu ponudu dionica na burzu u New Yorku, a plan kompanije je prikupiti oko 100 milijuna dolara od investitora. Do sada su investitori u kompaniju uložili skoro 1,5 milijardi dolara te nakon posljednjeg kruga financiranja procijenjena vrijednost Pinteresta iznosi 12,3 milijarde dolara – bit će zanimljivo vidjeti kako će se kretati vrijednost nakon IPO-a.
Dokumentacija za inicijalnu javnu ponudu dionica otkrila nam je i neke podatke vezane uz poslovanje pa su tako prošle godine prihodi iznosili više od 750 milijuna dolara, uz 63 milijuna dolara gubitka, što su puno bolje brojke u odnosu na godinu ranije kada je gubitak iznosio 130 milijuna dolara, uz prihode od 473 milijuna.

Čeka se Uber!
Zanimljivo, prilikom predaje dokumentacije iz Pinteresta su naglasili da nije riječ o društvenoj mreži, već o “alatu za produktivnost” te su kao konkurenta izdvojili Amazon, a ne Facebook, Instagram ili Snapchat. Još jedna od zanimljivosti koju su naglasili iz Pinteresta jest da su dvije trećine njihovih korisnika žene te da ovu mrežu koristi 80 posto mama u SAD-u, a upravo su mame te koje “najčešće donose odluke o kupovini proizvoda i usluga”.

- OGLAS -

Zbog toga je oglašivački potencijal Pinteresta iznimno snažan, komentirao je za Axios Andrew Lipsman iz eMarketera te je dodao da bi Pinterest mogao napasti brojna tržišta, od maloprodaje do financijskih servisa, što su sve ohrabrujuće najave prije izlaska na burzu.

Nakon Pinteresta, očekujemo da će uskoro još dvije velike kompanije izaći na burzu – Lyft koji želi prikupiti oko dvije milijarde dolara za širenje poslovanja te Uber, čija se inicijalna ponuda dionica čeka jako dugo te će bi to mogao biti najveći IPO do sada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA