11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni hospitaliziran, sumnja da je otrovan

Ruski opozicioni vođa Aleksej Navaljni hospitaliziran je u nedjelju nakon akutne alergijske reakcije, za koju je jedna doktorica rekla da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemijskom supstancom.

Četrdesettrogodišnji Navaljni prevezen je u bolnicu iz zatvora, gdje služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o protestu, dan nakon što je policija u Moskvi privela skoro 1.000 demonstranata koje je na proteste pozvao Navaljni, prenosi Reuters.

Kira Jarmiš, portparol Navaljnog, rekla je da Navaljni ima znakove akutne alergije uz “jako oteknuće lica i crvenilo kože”. Ljekar zadužen za njega u bolnici rekao je za Interfax da je Navaljnom dijagnosticiran osip te da se osjeća bolje.

- OGLAS -

No, doktorica koja ga je liječila u prošlosti, s kojom je Navaljni u nedjelju nakratko razgovarao kroz odškrinuta vrata, rekla je da se trovanje ne može isključiti.

– Ne možemo isključiti da je toksično oštećenje kože i sluznice uzrokovano nepoznatom hemijskom supstancom, nanesenom uz pomoć “treće strane” – napisala je na Facebooku doktorica Anastasija Vasiljeva.

Ona je rekla da je Navaljni imao osip na gornjem dijelu tijela, lezije na koži te je pozvala da se uzorci njegove posteljine, kože i kose testiraju na hemikalije.

Navaljnijeva advokatica Olga Mikhailova napisala je u nedjelju navečer na Facebooku da njegove simptome smatra neobičnim s obzirom na to da u prošlosti nije imao alergije.

Navaljni je 2017. godine imao ozbiljnu hemijsku opekotinu desnog oka kao posljedica napada. Ljekari su mu tada uspjeli vratiti vid i spasiti oko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA