11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Lideri Turske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije u Londonu će razgovarati o Siriji

Lideri Njemačke, Turske, Francuske i Velike Britanije razgovarat će o situaciji u Siriji na kvadrilateralnom samitu koji će naredne sedmice biti održan u Londonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer danas je u Berlinu potvrdila da će se njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak u Londonu sastati sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Ona je kazala da je riječ o kvadrilateralnom samitu o situaciji u Siriji koji će biti održan uoči samita lidera NATO-a u Londonu.

- OGLAS -

Britanski premijer Boris Johnson je inicirao održavanje tog susreta još prošlog mjeseca i to netom nakon što su turske snage pokrenule vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije.

Turske snage su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije pokrenule operaciju “Izvor mira“. Cilj operacije je eliminacija terorističke organizacije YPG/PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi se osigurala turska granica i uspostavila sigurna zona za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA