20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Američki general: Ne možemo da se suprotstavimo ruskim raketama

Hajten, naime, smatra da najveću opasnost predstavljaju najnovije krstareće i hipersonične rakete, kao i bespilotna podmornica “Posejdon”.

“Zabrinut sam da će za deset i više godina ova torpeda, krstareće hipersonične rakete, otići u potpuno drugom pravcu i da ćemo imati probleme”, rekao je Hajten govoreći u Senatu, a prenose Nezavisne novine.

On je istakao da danas može da odbrani naciju i da će komandant koji dođe poslije njega to moći, ali da se brine za one koji će doći poslije njih.

- OGLAS -

Objašnjavajući senatorima specifičnosti ruskih raketa, on je rekao da ih postojeći američki sistemi naoružanja mogu otkriti, ali da one onda “nestaju i ne vide se do trenutka udara”.

General je takođe pozvao Senat da poveća rashode za modernizaciju “nuklearne trijade”, koja uključuje strateške bombardere, raketne sisteme kopnenog baziranja i podmornice. Za to će, prema njegovom mišljenju, biti potrebno oko hiljadu milijardi dolara.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja 2010. godine. On predviđa da svaka strana smanjuje nuklearni arsenal na takav način da u narednih sedam godina i nadalje ukupne količine naoružanja ne prelaze 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sistema. Sporazum obavezuje Rusiju i SAD da razmjenjuju informacije o broju bojevih glava i raketa-nosača dvaput godišnje.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su do 5. februara 2018. godine morale da dostignu kontrolne pokazatelje prema Sporazumu. Sporazum ističe 2021. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA