2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Protest rudara površinskog kopa Šikulje

Rudari danas protestuju ispred zgrade Opštine Lukavac.

Rudari Površinskog kopa Šikulje kopaju posljednje tone uglja. Ako se ne dozvole radovi na prvoj etaži, koja obiluje ugljom, proizvodnja će biti zaustavljena i Površinski kop će biti privremeno zatvoren.

Sporne su dvije privatne parcele zemljišta koje su predmet eksproprijacije, zbog čega je blokiran početak proizvodnje u prvoj etaži. Na zahtjev menadžmenta Rudnika Kreka, Vlada FBIH je 25. oktobra prošle godine donijela rješenje o dozvoli ulaska u posjed tog zemljišta prije isplate naknade i pravosnažnosti rješenja za potpuno eksproprisane nekretnine.

- OGLAS -

Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla Zuhdija Tokić podsjeća da je direktno upitno 700 radnih mjesta, a indirektno 2.300.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić poziva sve nadležne institucije FBiH, počevši od Opštine Lukavac, da se maksimalno uključe u rješavanje ovog stanja.

“Vlada FBIH je donijela odluke da nas opštinski načelnik i njegove službe uvedu u posjede prve etaže, odnosno vlasnike eksproprijacije. Već pet mjeseci nije nas niko doveo gore”, navodi Bleković.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić traži smjenu menadžmenta rudnika, jer godinama ne može da riješi ovaj problem. Nadležne opštinske službe, kaže, neće deložirati vlasnike zemljišta koje se nalazi u rizičnom području iznad etaža i na klizištu.

Vlasnik zemljišta na kojem su sagrađeni kuća i pomoćni objekti Begajet Ribić odbija da se iseli prije isplate naknade za eksproprijaciju, kao i Abdulah Hodžić, suvlasnik zemljišta koje je predmet eksproprijacije.

Zbog zabrane izvođenja radova na lokalitetu iznad prve etaže Površinski kop Šikulje mjesečno gubi oko milion maraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA