12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Položeno cvijeće i proučen Jasin u znak sjećanja na osam pripadnika MUP-a RBiH

Tog dana potpisan je Dejtonski sporazum, a živote su izgubili Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš, saopćeno je iz Općine Hadžići.  

Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, Koordinacije boračkih udruženja Hadžići, Kantona Sarajevo te saborci i porodice poginulih policajaca. Prisutnima se obratio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, učesnik tih oktobarskih događaja na Treskavici 1995. godine.

– I ja sam jedan od onih koji su tu taj dan bili. Znamo kako se to odigravalo. To je bio užasno težak dan kada se 90 odsto njihove vatrene moći okrenulo i skoncentrisalo na brdo Hum. Nismo u prvi mah znali ko je tu, ali smo između sebe govorili, daj Bože da tu iko živ ostane. To je izgledalo toliko strašno. Navečer smo saznali da je osam naše braće i još četverica njih iz Kiseljaka i Kreševa poginulo na tom položaju – kazao je Ejubović. 

- OGLAS -

Dodao je da se danas svi trebamo boriti kao što su oni to činili. 

– I mi smo bili spremni dati svoje živote, ali nismo bili takve sudbine. Nisu dobre namjere oko nas. Nije dobro djelovanje oko nas. Rijetko na kojem mjestu je rame uz rame sa Armijom RBiH policija vodila svaku bitku, a  to se desilo na našem području. Moramo im odati to priznanje. Svaki put kažemo da je prostor općine Hadžići jedinstven prostor u kome ni iz jedne važne bitke policija nije izostala. Da ne govorimo o tome da su nam bili prvi oslonac u pokretanju otpora nastupajućoj agresiji – zaključio je Ejubović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA