5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Kraj reprezentativne karijere za Boatenga, Hummelsa i Müllera

Selektor njemačke fudbalske reprezentacije Joachim Löw šokirao je javnost objavivši da trojica igrača Bayerna, štoperi Jerome Boateng (30) i Mats Hummels (30), te napadač Thomas Müller (29), nisu više u njegovim planovima, odnosno da ih više neće zvati u nacionalnu ekipu.

– Godina 2019. je novi početak za njemačku reprezentaciju. Zahvaljujem se Matsu, Jeromeu i Thomasu za uspješne godine koje smo zajedno proveli. Došlo je vrijeme da se postavi novi kurs i da reprezentacija dobije novi izgled. Uvjeren sam da je to ispravan potez. Mladi igrači koji dolaze sada će imati prostora za napredak i na njima je da preuzmu odgovornost, rekao je Löw, koji je uprkos debaklu na prošlogodišnjem SP u Rusiji produžio ugovor do 2022., a reprezentaciju vodi od 2006. godine.

Njemački selektor istakao je da je bio u Münchenu te da je čično razgovarao s Boatengom, Hummelsom i Müllerom objasnivši im svoju odluku.

- OGLAS -

Boateng, Hummels i Müller godinama su bili standardni reprezentativci i kostur ekipe koja je 2014. osvojila naslov svjetskih prvaka. Hummels je skupio 70 nastupa za njemačku reprezentaciju, Boateng 76, a Müller 100 nastupa.

Ujedno, Thomas Müller spada među najbolje strijelce “elfa” na svjetskim prvenstvima. Postigao je ukupno deset golova na svjetskim prvenstvima 2010, 2014. i 2018. godine. Na SP 2010. postigao je pet golova, te je bio najbolji strijelac prvenstva s Diegom Forlánom, Wesleyjem Sneijderom i Davidom Villom. I na SP 2014. je postigao pet pogodaka, ali tada je bio drugi strijelac prvenstva, iza Jamesa Rodrígueza, koji je zabio šest golova.

Od Thomasa Müllera samo su trojica njemačkih nogometaša zabila više golova na svjetskim prvenstvima, Miroslav Klose (16 golova) koji je najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava, Gerd Müller (14) i Jürgen Klinsmann (11), dok je Helmut Rahn zabio deset, kao i Thomas Müller, prenosi Hina. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA