8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Mostarski studenti dobili pravnu kliniku za ljudska prava

Pravna klinika za studente pravnih fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru otvorena je u petak u Mostaru kako bi mostarski studenti stekli potrebne praktične pravne vještine u području ljudskih prava.

 Studenti će imati priliku pripremiti intervjue, zatim savjetovati žrtve kojima su povrijeđena ljudska prava, pripremiti zastupanje žrtve gdje god je to moguće, pisati pravne dokumente i provoditi istraživanja, istrage i analize činjenica, razvijati pregovaračke vještine i jačati timski rad s drugima studentima i praktičarima u oblasti ljudskih prava.

 Dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara Alena Huseinbegović pozitivnim je ocijenila otvaranje pravne klinike kazavši kako je riječ o lijepoj prilici da studenti svoja teorijska znanja mogu i praktično primijeniti.

- OGLAS -

 – Klinika će biti osnova da studenti steknu nove vještine koje će im svakako poslužiti u njihovu budućem profesionalnom radu nakon što završe fakultet – kazala je Huseinbegović.

 Značaj pravne klinike za studente potvrdila je i prodekanica za nastavu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Alena Jurić, ocijenivši kako je za efikasno pravosuđe i pravnu sigurnost potrebno raditi na pravničkoj edukaciji kroz formalno obrazovanje unutar pravnih fakulteta, ali i također kroz neformalno koje uključuje ove pravne klinike. 

 Pravna klinika za ljudska prava dio je projekta Vijeća Europe “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini, čiji je osnovni cilj pružanje potpore dosljednijoj primjeni sudske prakse u BiH koja je potrebna kako bi se osigurala pravna sigurnost i doprinijelo boljem funkcioniranju pravosuđa. Projekt je omogućen zahvaljujući doprinosu Vlade Kraljevine Norveške. 

 – Predavanja na klinici će se održavati tjedno, u trajanju od 30 sati uključujući natjecanje u simulaciji suđenja. Potpora žrtvama čija su ljudska prava povrijeđena organizirat će se u skladu s potrebama – izjavila je ranije zamjenica voditelja Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Loreta Vioiu i dodala kako će pravni fakulteti osigurati prostorije i potrebnu opremu za održavanje predavanja, dok će Vijeće Europe osigurati predavače.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA