15 C
Sarajevo
28.03.2024

Cazalet: Radujemo se saradnji s BiH na temelju Programa reformi

 Glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Piers Cazalet potvrdio je za Fenu da je Misija Bosne i Hercegovine pri NATO-u predala Program reformi u kojem je naglašen plan provođenja tih reformi.

– Radujemo se saradnji s BiH na temelju tog dokumenta već s početkom nove godine – dodao je Cazalet.

Podsjetio je da je NATO godinama podržavao reforme u BiH i pomagao izgradnji kapaciteta koji su bili usmjereni na dobrobit svih građana te je najavio da će se to i nastaviti.

- OGLAS -

Da je Program reformi dostavljen u Brisel potvrdio je Feni ranije predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a time je ispoštovan dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH da će dan poslije imenovanja Vijeća ministra BiH dokument dostaviti u sjedište tog vojno-političkog saveza.

Naime, NATO je od BiH zatražio dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana (ANP) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, ali Milorad Dodik je to odbijao pozivajući se na stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta.

To je usporilo proces uspostave vlasti na državnom nivou zbog uvjetovanja političkih partija da bez dostavljanja ANP-a neće pristati na imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Konačan kompromis postignut je u novembru kada je usvojen Program reformi za koji mnogi tvrde da je u pitanju samo drugi naziv za ANP, ali konačnu ocjenu o njemu sada bi trebale dati članice NATO-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA