10 C
Sarajevo
23.04.2024

SDS: Ustavni sud se pretvorio u instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak

Odluka Ustavnog suda BiH kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da 9.januar obilježava kao Dan Republike pokazuje da je Ustavni sud u svojoj suštini Antiustavni sud koji negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS-a.

“Kvazi sud kojem je bila sporna i muzička melodija himne ”Bože pravde”, ali kojem nisu sporni 25.novembar i 1.mart, dok im je sporan 9.januar kao sekularni praznik, pretvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

SDS poziva sve institucije u Republici Srpskoj, kao i sve političke partije, da “zaštitimo Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske, kao temeljena demokratska prava Republike i njenih građana”.

- OGLAS -

“Na kraju, postavlja se pitanje kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i to bez zakonskog osnova i da im svojim djelovanjem određuju praznovanje važnih datuma”, kažu u SDS-u.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA