10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Republička izborna komisija: Na izbore u Srbiji do 10 sati izašlo 9,3 odsto birača

Do 10 časova danas na izbore u Srbiji izašlo je 9,3 odsto birača, a izborni dan protiče u najboljem mogućem redu, rečeno je danas na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), javlja Anadolu Agency (AA).

“Do 10 časova izašlo je 9,3 odsto birača”, kazao je Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Po gradovima izlaznost je sljedeća: Novi Sad 9,15 odsto, Niš 7,51 odsto, region Beograda 7,07 odsto. U Šumadiji je do 10 sati glasalo 9,17 odsto birača.

- OGLAS -

Predsjednik RIK Vladimir Dimitrijević naveo je da izborni dan protiče u najboljem mogućem redu, da su biračka mjesta otvorena na vrijeme, odnosno u sedam časova, te da protekla tri časa glasanja protiču ohrabrujuće.

“Na svim biračkim mestima se poštuju sve preporuke i epidemiološke mere”, kazao je on i dodao da je ukupan broj biračkih mesta 8.433.

Na izborima koji se danas održavaju pravo glasa ima 6.584.376 građana i oni mogu glasati do 20 časova, kada se zatvaraju biračka mjesta. Za članove biračkih odbora na izbornim mestima zaštitne maske i rukavice su obavezne, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Republička izborna komisija bi konačne rezultate parlamentarnih izbora trebalo da objavi najkasnije 96 sati od časa završetka izbora, do 25. juna u 20 sati.

Rok za dodjelu mandata poslanicima u novom sazivu parlamenta je deset dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Ustavom Srbije predviđeno je da prva sednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca. U protivnom se parlament raspušta i raspisuju se novi izbori.

Vlada je izabrana ako njen izbor podrži većina od ukupnog broja poslanika. Mandat Vlade počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA