7 C
Sarajevo
25.04.2024

Kandić: Srbija i Vučić se ne smiju javno radovati jer Srbiji nije presuđen UZP!

U večerašnjem Face to face-u gošća je bila Nataša Kandić, borac za pravdu i pomirenje, žena koja je često govorila o najosjetljivijim temama vezanim za događaje koji su se odvijali na našim prostorima od 1992. do 1995. godine.

– Mi kao da smo svi u ratovima izgubili dušu i dostojanstvo i zaboravili da smo živjeli u zajedničkoj zemlji koja nam je svima bila najlepša. Umjesto da naučimo nešto iz svega što nam se desilo, da znamo imena svih žrtava… mi živimo ovako kako živimo.

Izostali su komentari zvanične Srbije na presudu Radovanu Karadžiću. Šta je razlog tome, politički zadovoljna Srbija, ne osjećaju se krivima ili nešto treće?

- OGLAS -

– Nisu političari mogli reagovati na presudu u kojoj nema krivice za Srbiju. Nisu mogli pozdraviti, ali su zato učinili nešto što je prepoznatljivo da iza toga stoji državna ruka. Imali smo ružnu političku poruku preko medija, posebno preko tabloida – stotine poruka da je presuda nepravedna, instrumentalizirana, da nema pravde za Srbe… To su poruke koje su puštene preko tabloida. To što nema poruke političara, postoji razlog. Ali ipak, htjeli su se solidarisati sa RS i uradili su to preko tabloida. Iako nema zvanične odgovornosti za UZP, postoji niz pomagačkih činova koji se vezuju sa presuđenim činjenicama. Nije se to vidjelo u presudi, jer je pravno upakovana, pa presuda ne govori o stvarnim događajima kroz koje su žrtve prolazile.

Upadljiva je šutnja Vučića, koji inače sve zna i sve komentariše, čak je i fizički bio odsutan iz Srbije kada se u Haagu presuđivalo Karadžiću.

– To što je predsjednik odsutan i nije se oglasio, što je tek nešto rekla premijerka, urađeno je da bi mogli da se ograde da ništa ružno nisu rekli o presudi, a sve natpise u medijima će pripisati slobodi govora i ništa od toga se neće vezivati za srbijanske institucije. Zapravo je sve dobro osmišljeno da bi se pružila podrška RS-u.

Može li ova presuda biti neka vrsta pouke političarima?

– Ako ova presuda uplaši političare u regionu, mislim da neki drugi dijelovi društva mogu prevazići političare. Imamo šanse da iz ovakvih presuda naučimo nešto svi, a pogotovo političari, a to je da nauče ponešto iz sveg zla koje su radili njihovi prethodnici i koje rade pojedinci i danas.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA