12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Abdulah Sidran bio gost na ručku kod francuskog predsjednika Makrona

Bh. književnik Abdulah Sidran danas je u Jelisejskoj palati bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Makron je na inicijativu francuskog filozofa Bernar Anri Levija priredio ručak za pisce, istoričare, pjesnike, na kojemu su učestvovali Klaudio Magris iz Italije, Fernand Savatero iz Španije, Jens Kristijan Grondal iz Danske, Agnes Heler iz Mađarske, Rom Rimen iz Holandije, Simon Šam iz Britanije, Piter Šnajder iz Njemačke, Izraelac David Grosman, Amerikanka Ani Eplbaum, te poljak Adam Zagajevski.

Pisci, esejisti, istoričari i pjesnici zajedno su potpisali jednu platformu početkom godine na poziv Bernard-Henri-Levyja, a koja je objavljena u listu Liberation 25. januara.

- OGLAS -

Pod nazivom ‘Gori vatra u domu Europa’, dokument upozorava na “populističke snage koje koje slamaju kontinent” i poziva na “mobilizaciju” za odbranu “baštine Erasmusa, Dantea, Goethea i Comeniusa”.

Sidran je kazao da je tema razgovora posvećena opasno narastajućim desno neofašističkim tendencijama u Evropi.

– Nakon ručka o ovoj temi razgovarali smo gotovo tri sata. Kao pisac iz Bosne i Hercegovine, kazao sam mu da se Bosna osjeća ostavljenom i iznevjerenom i da od Evrope ne traži ništa drugo nego da se i na nju primjenjuju ista mjerila i isti standardi koji se primjenjuju na ostale evropske države – kazao je Sidran.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA