10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Erdogan: Na Novi Zeland šaljem zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i guvernerka Novog Zelanda Dame Patsy Reddy razgovarali su telefonom u vezi s terorističkim napadom na dvije džamije u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je tokom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana.

Turski predsjednik je također kazao da je važno da je njena zemlja poduzela mjere kako bi bile otkrivene organizacije koje stoje iza ovog teroriste.

- OGLAS -

“Manifest koji je proglasio terorista jasno ukazuje da ovaj čin nije nešto što je uradio sam pojedinac. Vjerujem da bi otkrivanje terorističkih grupa koje stoje iza ovoga olakšalo posao i Novom Zelandu”, kazao je Erdogan.

Dodao je i kako će na Novi Zeland poslati zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova s delegacijom.

“Ukoliko zajedno s njima napravite procjenu kako biste odredili novu mapu puta, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Ne želimo da Novi Zeland, zemlja sloboda, bude predstavljen u nekom drugom svjetlu”, rekao je Erdogan.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA