15 C
Sarajevo
26.04.2024

Razgovor o završetku procesa konstituiranja rukovodstva Skupštine HNK

 

Delegacije kantonalnih odbora ove dvije stranke, podsjetimo, sastale su se sredinom februara, kada su iz HDZ-a predstavnicima SDA ponudili svoje „Programske odrednice“.

Tomislav Martinović, koji je umjesto Ljube Bešlića, predsjednika KO HDZ-a BiH, predvodio delegaciju ove stranke, novinarima je nakon sastanka kazao da je ovo prvi ozbiljniji sastanak na kojem su razjašnjene neke stvari.

- OGLAS -

 

„Razjasnili smo pitanje legitimnog predstavljanja, znači potrebu popune, odnosno izbora u srpskom klubu, jer vi znate da HDZ ima jednog zastupnika, a da SDP, također, ima jednog zastupnika te da je tu, na neki način, situacija jedan – jedan. Ne želimo taj klub ostaviti po strani, a prvenstveno želimo imati imenovana i predsjednika kluba i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Znači, s jedne strane želimo završiti taj proces, a s druge od SDA želimo dobiti podršku da to završimo“ – kazao je Martinović.

 

Iznio je i da su razgovarali o dovršetku procesa konstituiranja rukovodstva Skupštine te o imenovanju mandatara, o čemu bi konkretnije informacije mogli imati u naredni utorak, za kada je dogovoren novi sastanak između ove dvije stranke.

Martinović je podsjetio na to da je HDZ 1990 prihvatio njihove „Programske smjernice“.

 

„Oni su dio stranaka koji će tvoriti novu vladajuću većinu, a na predstavnicima SDA je da vide kako će taj proces teći i ići u njihovom dijelu“ – naveo je Martinović.

 

Edin Mušić, predsjednik KO SDA HNK, kazao je da imaju dileme kada je riječ o određenim pitanjima, posebno pitanju konstitutivnosti.

 

„Mi smo zainteresirani za jedan početni korak, a to je uspostava kolegija unutar Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, jer imamo jednu pojavu koja do sada nije bila prisutna, da odmah u startu nismo definirali predsjedavanje, odnosno dopredsjedavanje Skupštinom. To je vrlo važno u razvoju daljnjih političkih razgovora“ -poručio je Mušić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA