5 C
Sarajevo
25.04.2024

Stručnjaci o Grenellu: Čudno imenovanje

Grenell (53) je trenutno na poziciji ambasadora SAD-a u Njemačkoj, a ukoliko dobije potvrdu Senata, obavljao bi obje funkcije paralelno.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je Trumpova odluka prilično iznenađenje jer je krajem avgusta diplomata Matthew Palmer postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Mikea Pompea za Zapadni Balkan.

Kako je objavio Glas Amerike (VOA), Grenell je spoljnopolitički komentator, a kao konsultant je više godina bio savjetnik za medije brojnim američkim zvaničnicima na raznim nivoima vlasti. Također, bio je i portparol misije SAD-a pri UN tokom mandata četiri ambasadora.

- OGLAS -

Washington post navodi da je Grenell Trumpov “čovjek od poverenja”, kao i da se prošlog decembra sastao s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, koji mu je navodno tom prilikom obećao ukidanje taksi na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prema pisanju RSE, Tači je na Twitteru pozdravio imenovanje Grenella i naveo da se raduje saradnji s njim.

Očekuje se da i EU imenuje svoj predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

Glas Amerike navodi da je Grenellov mandat u američkoj ambasadi u Njemačkoj ispunjen kontroverzama gotovo od prvog dana. Prvo je izazvao kritike izjavom da bi njemačke kompanije trebalo da prekinu poslovanje s Iranom, nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom, a uslijedio je intervju za desničarski portal Breitbart News u kom je rekao da želi da “ojača” evropske desničarske stranke i pokrete. Ta izjava je naišla na osudu njemačkih vlasti i opozicije.

U martu ove godine, Grenell je došao u sukob s njemačkim političarima kada je planove Berlina o izdacima za odbranu opisao kao nedovoljne da bi se ispunile obaveze prema NATO.

Također, američki ambasador učestvovao je u kontramitingu “Nema Dana Al-Quds u Berlinu” kao “odgovor” na Dan Al-Qudsa (arapski naziv za Jeruzalem), koji su organizovali protivnici američke odluke da se ambasada premjesti iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Grenell je 2012. postavljen za portparola za spoljnu politiku u izbornoj kampanji republikanca Mitta Romneyja, ali se na tom poslu zadržao samo nekoliko sedmica prije nego što je otpušten. VOA piše da se tada u nekim medijima spekulisalo da se sukobljavao s Romneyjevim izbornim štabom, kao i da je u nizu tvitova na uvredljiv način komentarisao žene u javnom životu, dok su drugi smatrali da je otpušten zbog pritiska konzervativaca koji se nisu mirili s njegovom homoseksualnošću.

Richard Grenell se često pojavljivao i kao gost na izrazito konzervativnom Fox news.

Iznenađujuće imenovanje

Stručnjak za Balkan Florian Bieber izrazio je čuđenje povodom najavljenog imenovanja Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo.

Bieber, profesor na Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Matthewa Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD-a za Balkan.

“Ako Trump imenuje Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Matthewa Palmera”, napisao je na Twitteru Bieber.

“Nije dobar znak”, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Judah je na Twitteru ocijenio da je imenovanje Grenella “čudno”.

“Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Matthewa Palmera koji poznje region i njegove vođe dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve historije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo”, naveo je Judah.

On je ocijenio da to sve djeluje potpuno nepovezano.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA