17 C
Sarajevo
16.04.2024

Sarajevski sajam knjiga okupio više od 100 izdavača

KJP Centar Skenderija i TKD “Šahinpašić“ ove godine zajednički su organizovali 31. sarajevski sajam knjiga i 15. bijenale knjige. Sajam se održava od 17. do 22. aprila, a dio je zvaničnog programa obilježavanja 50 godina od osnivanja KJP Centar Skenderija.

Sarajevski sajam je idealna prilika da izdavači prikažu opus i autori promovišu nova djela. Sarajevski sajam pripremio je bogat program cjelodnevnih promocija knjiga u centralnom prostoru “Bosanska kuća“. Na taj način sajam daje doprinos izdavaštvu i knjižarstvu u BiH, te nastoji održati kontinuitet međunarodne afirmacije autora.

“Sajam se ove godine održava pod motom ‘Daruj knjigu’, što je glavna parola sajma. Prisutno je preko 100 izdavača i već jučer smo zaključili da je odaziv veliki. Prošle godine je bila najveća posjećenost do sada. Bilo je 50.000 posjetilaca, nadamo se da će ove godine biti približna cifra. Zanimljivo je reći da će se 23. aprila na Dan knjige i autorskih prava održati manifestacija na platou Skenderije, koja će se zvati ‘Knjiga za ružu’ i podrazumijevaće razmjenu. Dakle, za knjigu dobije se ruža za uzvrat, što će biti jako lijepa manifestacija“, kazala je Haruna Bandić, portparolka ovogodišnjeg Sarajevskog sajma knjiga i dodala:

- OGLAS -

“U našem centralnu prezentacionom dijelu ‘Bosanska kuća’ održavaju se cjelodnevne promocije knjiga i to će se održavati svaki dan do kraja sajma.“

Istakla je da je u srijedu, na dan otvaranja sajma, održano darivanje knjige prvim posjetiocima.

Jedan od najinteresantnijih štandova na sajmu imaju Emir Isović i devetogodišnja kćerka Asya, koji zajedno izlažu kulturološke mape i crteže.

“Volim crtati, volim bojiti. Najviše volim da crtam životinje“, rekla je Asya i dodala da crta uglavnom likove iz crtanih filmova i priča za djecu, te pozdravila nanu i dedu, koji žive u Istanbulu.

Ilustrator i izdavač Emir Isović bavi se izradom kulturoloških mapa, a da je Asya talentovana za crtanje, on i supruga primijetili su kada je imala dvije godine.

“Autor sam ilustrovane mape BiH. Između ostalog i jedne ilustrovane mape Turske, koju ću na ovom sajmu promovirati. Moja kćerka Asya je budući veliki umjetnik. Kada je imala dvije godine, ona je već počela crtati. Ali, i radi. Mama malo više radi sa njom, ja malo manje. Crta stalno, jer crtanje je talenat, ali je više rad. Potrebno je dosta vježbe. To je lijep zanat, a u budućnosti će biti još traženiji“, istakao je Isović.

Posljednjeg dana sajma biće dodijeljene nagrade, a o dobitnicima odlučivaće žiri u kojem su: Ajla Demiragić, Marija Fekete-Sullivan i Aleksandar Knežević. Sajamske nagrade dodjeljivaće se u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne).

Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Zajednica izdavača Hrvatske gospodarske komore. Osigurani su i izuzetni popusti za kupovinu knjiga, a ulaz za posjetioce je slobodan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA